Yrittäjyyskasvatus mukaan messujärjestämiseen

Äänemessuilla nuorten ääni näkyy ja kuuluu

Ryhmäkuva lukion portaissa.
Äänekosken yrittäjyyskasvatustyötä laajennetaan messujen järjestämiseen. Uudistetuilla ja monipuolisilla Äänemessuilla 24.5.-25.5.2024 nuorten kädenjälki näkyy vahvasti. Äänekosken lukiolaiset ovat mukana järjestelyissä myös Jyväskylän Rakennusmessuilla kaupungin pisteellä tulevana viikonloppuna 15.-17.3.2024.

Yrittäjyyskasvatusta parhaimmillaan

Tapahtuma-alan yrittäjä Pekka Häyhä järjesti Äänekoskella Biotalous- ja juustopäiviä kuusi vuotta. Alkuperäinen idea oli, että messuilla esille pääsevät Äänekosken yritykset, tehtaat ja tuotantolaitokset ja pienemmätkin verstaat sekä paikalliset yhdistykset, ja samalla voidaan kohdata asukkaiden kanssa. Messuilla on ollut vahvasti esillä myös kulttuuri ja joka vuosi mukana on ollut erilaisia esiintyjiä. Nuoria on ollut mukana järjestelyissä ennenkin ja myös POKE on ollut joka vuosi näyttävästi esillä.

Viime vuonna Äänekosken lukion yrittäjyyskasvatuksen väellä syntyi idea, että otetaan nuoret mukaan järjestämään näitä Äänekosken yleismessuja. Kaupungin yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjän välinen yhteistyö syttyi ja messujen nimi vaihdettiin Äänemessuiksi. Nyt mukana messujärjestelyissä on lähes 300 Koulunmäen koulun 9. luokkalaista ja Äänekosken lukion yrittäjyyskurssin nuorta.

– Äänekosken yrittäjyyskasvatus ei ole enää mitään pienimuotoista tekemistä. Me täällä Äänekoskella teemme rohkeasti uusia avauksia ja nostamme osaltamme alueen yrittäjyys- ja yhteishenkeä. Me osaamme, uskallamme ja kokeilemme, yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilainen kertoo.

Messujen idea on edelleen sama, mutta nyt nuorilta saadaan tuoreita ideoita sekä käsipareja messujen toteuttamiseen. Nuorten ääni todellakin näkyy ja kuuluu näissä messuissa. Messujen avulla lukio-opintoihin saadaan lisää paljon kaivattua käytännönläheistä tekemistä.

– Nuoret oppivat tekemisen kautta. He näkevät käytännössä, mitä kaikkea etukäteistyötä ja suunnittelua tapahtuman järjestäminen vaatii. Messuilta oppii mm. käytännön toteutusta, asiakaspalvelua, yhteistyötaitoja ja mainontaa ja markkinointia, kun nuorten pitää miettiä, millainen messupiste on myyvä, Matilainen kertoo.

– Äänekoskella on loistavia nuoria. Messujen järjestämisellä he pääsevät kohtamaan erilaisia ihmisiä, ja syntyy paljon myös ylisukupolvisia kohtaamisia, yrittäjä Pekka Häyhä sanoo.

– Pääsemme tekemään yhdessä nuorten kanssa jotain isompaa. Ei ole harvinaista, että yrittäjyyskasvatusopinnoissaan nuoret osallistuvat messujen järjestämiseen, mutta Keski-Suomessa ei tällaista taida olla muualla, joten siinä mielessä olemme kyllä uudisraivaajia, lukion apulaisrehtori Sami Kallioinen sanoo.

Luvassa todella monipuoliset messut

Nuorille on voitu tarjota erilaisia työtehtäviä myös jokaisen omien vahvuuksien mukaan. Nuoria nähdään mm. infopisteessä, liikenteenohjauksessa ja juontamassa sekä osallistumassa messujen rakentamiseen ja purkamiseen. Tänä vuonna kaupungin kesäyrittäjyyssetelin saaneet Koulunmäen koulun nuoret hankkivat messuilla itselleen uusia asiakkaita ja markkinoivat yritystoimintaansa.

Tuttuun tapaan messuilla on runsaasti esiintyjiä. Pankkarin pihalle on suunniteltu bändilavaa, jossa esiintyy myös nuorten omia bändejä. Kesäyrittäjänuorilta voi myös ostaa bändikeikkoja kesän juhliin.

Kaikenikäisille pyritään tarjoamaan jotain elämystä. Messujen yhteyteen on ideoitu myös monenlaista muutakin rinnakkaistapahtumaa, joista kerrotaan lisää lähempänä. Nuoret ovat suunnitelleet messuille mm. lapsiparkkia, vaalipaneelia, kirkkovenesoutua sekä myyntiin äänekoskelaista koululounasta.

Kävijöitä ilmaiseen tapahtumaan odotetaan vähintään 5 000 henkilöä niin Äänekoskelta kuin lähikunnista.

Uudistetut Äänemessut 2024 järjestetään 24.5.-25.5.2024 Äänekosken Pankkari Areenalla ja sen ympäristössä Kuhnamon rannalla. Messupaikkoja sisätiloissa ja ulkona on vielä vapaana. Paikalliset yhdistykset pääsevät mukaan ilmaiseksi. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja
Mika Matilainen
040 624 0406
mika.matilainen@aanekoski.fi

Tapahtumat ja matkat P.Häyhä
Yrittäjä Pekka Häyhä
044 054 7160
peki.hayha@gmail.com

https://www.aanemessut.fi/

Lue lisää Äänekosken yrittäjyyskasvatuksesta.

Uutinen julkaistu , muokattu 12.3.2024 klo 15:04

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023